Zašto psi kopaju?

petak, 21.11.2014.

Bono je u zadnje vrijeme jako zainteresiran za livadne građevinske radove, nakon čega si svaki vlasnik, kada se suoči s tim problemom, postavi isto pitanje - Zašto psi kopaju?
Iako većini vlasnika pas kopa u dvorištu, Bono to radi svaki puta na obližnjoj livadi i svakim kopanjem rezultati su sve veći. Još malo pa će prokopati do Tihog oceana. smijeh


Evo što sam pronašao što o psećem kopanju kažu na jednoj internetskoj stranici:
Iako niste oduševljeni s rupama u vrtu koji sada izgleda kao vesta koju su pojeli moljci, možda će vas ipak zanimati zbog čega vaš pas kopa. Evo nekoliko najčešćih razloga:

Zabavno je. Kopanje je ono za što su pseće šape napravljene. Zbog toga je priroda razvila jednostavan projekt kako bi bila sigurna da će psi biti najbolji u ovom ponašanju: napravila je da psi obožavaju kopanje!


Uklanja dosadu (a ponekad i stres). Da vi imate barem dvije zdrave šape i hrpu vremena za potrošiti, zar ne bi i vi kopali? Kopanje daje psima zanimaciju, ali može biti i znak stresa koji je dodatno pogoršan nepravilnom vježbom ili slabom mentalnom stimulacijom.


Tako psi rade jazbinu. Smatrajte to psećim "uradi sam": on ovako radi sebi dom. Dobro je imati neko mjesto na kojem ćete se sklupčati kada je hladno (zato pasmine koje žive u hladnim područjima imaju predispoziciju za kopanje), ali jazbina služi i za sigurnost (najčešće kada je okot u pitanju).


Tako dolaze do plijena. Imate štakore, krtice ili slične štetočine? Ako uz njh imate dvorište i terijera budite sigurni da će rupe biti posvuda. Vaše dvorište u kratkom će vremenu podsjećati na švicarski sir.


Izlaz. Bez obzira da li vaš pas lovi plijen, tjera se, traži hranu ili jednostavno uživa u zabavi s psećim prijateljima, on će sebi prokopati izlaz iz vašeg dvorišta u slobodu.


U jednom trenutku Boni se pridružila i ženka meni nepoznate pasmine, koja ga je zanimala ravno jednu minutu. Curka je na kraju odustala i odazvala se vlasniku koji ju je na kraju livade dozivao.

Zahvaljujući internetu danas svatko može doći do bilo koje informacije, a ja sam došao do novih saznanja, iako se, iskreno, nisam puno brinuo. Bono, naime, u kopanju istinski uživa. sretan

kiss

wave

Oznake: građevina u psećoj izvedbi

<< Arhiva >>